Hondenpoep.
Het is wellicht een open deur, maar het is nog steeds echt waar: hondenpoep is ergernis nummer 1 in Nederland! Het ligt op stoepen, in speeltuinen, op de wandelpaden van recreatiegebieden. Kortom: te veel mensen worden te vaak geconfronteerd met hondenpoep. En dat geeft de hondenbezitter een slechte naam. En het is vies..!
Oplossing:
- Laat uw hond plassen en poepen op plekken waar het is toegestaan.
- Ruim waar dat nodig is de poep op.
- Neem altijd voor de zekerheid een plastic zakje mee in uw zak om ongelukjes op te ruimen.
Honden die paarden, joggers, fietsers, wandelaars en kinderen achterna rennen of tegen hen opspringen.
Het is niet fijn, en voor sommige mensen beangstigend, als zij door een hond worden besprongen of achterna gerend.
Ook als u een lieve en sociale hond heeft die “het echt alleen maar enthousiast bedoelt” is niet iedereen daarvan gediend. Bij het najagen van een paard kunnen er zelfs levensgevaarlijke situaties ontstaan voor ruiter, paard én uw hond…
Oplossing:
Nadert u ruiters, fietsers , joggers of wandelaars? Roep uw hond bij u en lijn hem zichtbaar aan of houdt hem zichtbaar vast. Vervolgens passeert u rustig en op gepaste afstand.
Dit creëert een veilig gevoel bij de ander en levert u gegarandeerd een dankbare glimlach op!
Mag mijn hond los of moet hij vast?
Loslopende honden zijn vaak een grote bron van ergernis van recreanten, wildbeheerders en bewoners van woonwijken. En waarom..?
Omdat veel mensen zich niet bewust zijn van de Hondenetiquette.
Oplossing:
Zorg dat u op de hoogte bent van waar uw hond los mag en kan. Houd in losloopgebieden ook rekening met mensen die hun hond aangelijnd hebben en houd u aan de regels voor het passeren van mensen zonder hond.
Let op: altijd vast:
- als uw hond niet goed naar u luistert,
- als u mensen, aangelijnde honden of paarden passeert,
- als u met uw hond in een woonwijk loopt,
- bij twijfel.
Kent u de lichaamstaal van uw hond?
Leer de lichaamstaal van uw hond (her)kennen zodat u angst, agressie, stress en kalmering leert zien. Het helpt u bij de opvoeding en training van uw hond. En u kunt op de juiste manier reageren op het gedrag van uw hond in relatie tot andere mensen en honden. U kunt hondentaal leren herkennen door boeken te raadplegen en les te volgen op een goede hondenschool waar, naast de praktijk- , ook theorielessen worden gegeven. Kijk ook eens bij Doggo.
Spelen.
Sommige honden spelen graag met andere honden. Maar het is een misverstand dat honden altijd met andere honden willen en kunnen spelen! Er zijn voldoende honden die liever met hun eigenaar spelen dan met een andere hond. Of die gewoon een grote persoonlijke zone hebben. Of die liever willen struinen in de bosjes, dan wild spelen met een soortgenoot. Of die op dat moment niet mogen spelen van hun eigenaar, omdat ze aan het werk zijn, in opleiding zijn of geblesseerd zijn. Heb hier begrip voor.
Ook is het een misverstand dat honden alles onderling wel kunnen oplossen. Het is zeer belangrijk om vrij spel van meerdere honden goed te bekijken en bij bepaalde signalen het spel te stoppen of de honden te (helpen) kalmeren. Honden kunnen echt getraumatiseerd of geblesseerd worden door verkeerd, te ruw en te veel/te lang spel met andere honden!
Oplossing:
- Vraag aan de andere eigenaar of de hond met uw hond mag spelen.
- Geen speelgoed (balletjes) tussen meerdere honden.
- Grijp in als spel te ruw wordt of de hond bang is of achterna wordt gezeten.
- Geen groepen honden naar andere (groepen) honden laten rennen.
Werkende honden.
Werkende honden zijn: hulphonden, blindengeleidehonden, politiehonden, speurhonden en honden die aan het trainen zijn met hun eigenaar.
Zij werken hard en zij moeten hun werk zonder afleiding kunnen uitvoeren. Toch worden zij zeer regelmatig gestoord door mensen of andere honden. Dit is voor de eigenaar zowel als voor de werkende hond heel frustererend en kan zelfs tot hele gevaarlijke situaties leiden als de hond zijn werk niet goed kan doen, omdat uw lieve hond zo graag even wil spelen.
Bijvoorbeeld een blindengeleidehond die daardoor zijn baas tegen een lantaarnpaal laat lopen, omdat hij moet uitwijken voor uw hond…